هجدهمین نشست کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور

هجدهمین نشست کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دکتر سید عباس صالحی برگزار گردید

هجدهمین نشست کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور به ریاست دکتر سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز چهارشنبه مورخ 11تیرماه 1399 در محل دفتر وزارتی با حضور نمایندگان ارشد شانزده نهاد عضو این کمیته تشکیل و تصمیمات مهمی در راستای رونق بخشی به نحوه حضور فعالان صنعت نشر کشور در رویدادهای نمایشگاهی در شرایط کرونایی در بستر فضای مجازی اتخاذ گردید.

در این نشست حجت الاسلام محمد اسدی موحد دبیر کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور ضمن گرامیداشت و تبریک ایام فرخنده دهه کرامت و میلاد حضرت ثامن الحجج امام رضا(ع)، تشکیل جلسه کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور به ریاست وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی را فرصتی مغتنم، جهت بهره مندی از رهنمودهای سازنده ایشان به عنوان یکی از ارکان  مدیریت فرهنگی کشور و اتخاذ تصمیمات کارآمد و راهگشا جهت اجرای تدابیر و برنامه های لازم برای تحقق حضور فاخر و در تراز انقلاب اسلامی نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاههای بین ا لمللی کتاب خارج از کشور و نیز بسترسازی جهت حضورشایسته و قوی نمایندگان صنعت نشر سایر کشورها در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و نمایشگاههای کتاب استانی دانست.

در ادامه دکتر سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک دهه کرامت و میلاد حضرت امام رضا(ع)، بهره مندی اعضاء جلسه از برکات این ایام و ولادت فرخنده آقا امام رضا(ع) را همراه با آرزوی بهترین دستاوردها برای این کمیته با اهمیت از درگاه الهی مسئلت نمود.

ایشان اشاره داشتند، کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور به موضوع مهمی می پردازد که از جناب حجت الاسلام آقای دکتر محسن قمی، دبیر و اعضاء کمیته به جهت اهتمام همه این عزیزان برای شکل گیری و استقرار این کمیته مبذول فرموده اند، تشکر و قدر دانی می نمایم. حوزه فرهنگ مکتوب حامل جانمایه پیام ناب انقلاب، فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی ماست. حوزه فرهنگ مکتوب، جانمایه فرهنگ، سرچشمه و مادر فرهنگ ما می باشد. اگر بحث از تاثیرگذاری فرهنگ ایرانی اسلامی داریم، این مهم در بستر مبادلات فرهنگی نقش آفرینی خواهد نمود که هسته اصلی و نقطه کانونی مبادلات فرهنگی، فرهنگ مکتوب می باشد. تبالادت فرهنگی در عرصه فرهنگ مکتوب، نقطه ورود ما به گام دوم انقلاب اسلامی خواهد بود لذا انتظار می رود نهادها، تشکلها، مدیران و فعالان فرهنگی کشور در تحقق اهداف گام دوم انقلاب اسلامی از منظر فرهنگی و حوزه فرهنگ مکتوب، این توانایی را داشته باشند که این میراث گرانبهای فرهنگ و تمدن نوین اسلامی را در خارج از مرزها و عرصه بین الملل به نحو مطلوب و اثر گذار در مخاطب بین المللی عرضه و نمایان سازند. ما در چهل سال گذشته در این بستر و حوزه فرهنگ مکتوب در شاخه های مختلف، به برکت انقلاب اسلامی، نقاط قوت بسیار بسیار در خور توجه و شایسته تجلیلی پیدا کرده ایم.

از پیامد ها و محدودیتهای فرهنگی کاملا مشهود ناشی از شیوع ویروس کرونا در داخل و خارج از کشور، توقف یا کاهش گسترده مراودات فرهنگی داخلی و بین المللی از جمله عدم برگزاری نمایشگاههای بین المللی کتاب در کشورهای مختلف است که پیش بینی می گردد این روند تا پایان سال حتی بیشتر تداوم داشته باشد. لذا در شرایط فعلی شکل گیری و بروز تغییرات اساسی در نحوه برگزاری و انجام مراودات فرهنگی بین المللی و داخلی، اجتناب ناپذیر می باشد. ما امسال نمایشگاه کتاب حقیقی نخواهیم داشت و یک پارادایم شیفت به دنیای مجازی خواهیم داشت که این پارادایم شیفت فرصتهای جدید و مقتنمی ایجاد خواهد کرد که این فرصتها در صورت توجه و برنامه ریزی لازم برای شکوفایی ظرفیتهای فرهنگی کشور در این بستر، می تواند برای تحول در نحوه اجرای برنامه های فرهنگی بین لمللی و عمق بخشی به نفوذ فرهنگی ما در فضای مجازی فرصت سازی نماید.

اتفاق کرونا می تواند در شتاب بخشی به اجرای برنامه های توسعه حضور فعالان و دستگاه های فرهنگی در فضای مجازی برای ارائه محصولات و خدمات فرهنگی، تاثیر بسیار مطلوبی داشته و موجب شتابنده شدن برنامه های اجرایی و تخصیص منابع جهت حضور و معرفی توانمندیهای فعالان صنعت نشر، کتاب وکتابخوانی، نمایشگاههای کتاب و کتابخانه های تخصصی و عمومی گردد.

ما باید از این فطرت و فراغت به وجود آمده به دلیل شرایط کرونایی و تعطیلی نمایشگاههای حقیقی بهره برداری بهینه نموده و به سازماندهی مورد نیاز برای اختصاص بودجه امکانات و منابع انسانی و نیز شکل دهی زیرساختهای فنی و محتوایی لازم برای تحقق این پارادایم شیفت جدید، بپردازیم و با حضور پرقدرت فرهنگی خودمان در این عرصه، گام دوم انقلاب اسلامی را در عرصه مبادلات فرهنگی بین المللی و دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی با هدف معرفی مولفه­های تمدن نوین اسلامی به جهانیان باصلابت برداریم. در این زمینه توجه به این نکته بسیار ضروری است که در حوزه فرهنگ مکتوب، توانایی و جایگاه فرهنگی – بین المللی ایران اسلامی بسیار غنی، شایسته و مورد توجه فعالان فرهنگی سایر کشورها بوده و توانایی و ظرفیت معرفی حجم بالایی از کتب، مجلات علمی پژوهشی، مقالات علمی فرهنگی و سایر مواد و محتوای فرهنگی جهت بهره برداری مخاطب برون مرزی را به شرط ترجمه و تولید خلاصه های استاندارد، سلیس و روان به زبان های مطرح بین المللی، دارد. ما باید از فرایند ادغام سه موسسه خانه کتاب، موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایران استفاده کنیم و جهت حضور پرقدرت و فاخر در نمایشگاههای مجازی کتاب و محصولات فرهنگی از امکانات این سه موسسه در زمینه های یاد شده استفاده کنیم. لذا از آقای دکتر دهقانکار که مسئولیت اجرای فرایند ادغام این سه موسسه را عهده دار گردیده اند، توقع داریم به شکل گیری روند فوق با توجه به اینکه موسسه جدید تحت سرپرستی ایشان آماده اجرای برنامه ها و رویکردهای جدید می باشد، کمک و همکاری لازم را با دبیرخانه کمیته داشته باشند.

در پایان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جمع بندی مباحث طرح شده در هجدهمین نشست کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاه های بین المللی کتاب خارج از کشور دستور اکید تشکیل کارگروه ویژه حضور فاخر صنعت نشر کشور در نمایشگاه های بین المللی کتاب و محصولات فرهنگی در عرصه فضای مجازی را صادر و از دبیر کمیته درخواست نمودند تا نسبت به پیگیری تشکیل جلسات و دبیری اجرای مصوبات و برنامه ریزی و سازماندهی برای هماهنگی، همکاری و هم افزایی لازم فی مابین نهادهای عضو کارگروه، اقدام و طی دو ماه آینده برنامه اجرایی و بسته محتوایی و عملیاتی نحوه حضور فرهنگی و توسعه مبادلات بین المللی جمهوری اسلامی ایران در بستر فضای مجازی را به اینجانب و سایر روسای نهادهای عضو کمیته و شورای سیاستگذاری بین الملل ارائه نمایند.

 در ادامه مقرر گردید، جهت ادغام، بروزرسانی و ترجمه بانکهای اطلاعاتی موجود در زمینه کتاب و منشورات علمی – فرهنگی، ایجاد و توسعه زیر ساخت های محتوایی، فنی، نرم افزاری و سخت افزاری لازم برای اجرای برنامه راهبردی یاد شده، بودجه مربوطه از محل جابجایی و اختصاص اعتبارات مصوب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران برای شرکت در نمایشگاههای بین المللی کتاب خارج از کشور در سال 1399 تأمین گردد.





نظرات کاربران